Erotik, intimitet, passion… og hverdag. I parterapien taler vi også om seksualitet, erotik og sex. Hvordan balancerer man en travl hverdag med intimitet og nærvær.
Der er som regel forskellige ønsker og behov parterne imellem. For nogen bliver sex brugt til at etablere oplevelsen af kontakt. Følelsen af nærhed. Som en klient udtrykte det: ”Jeg får et bedre overblik over hvor vi er-sammen som par” For andre er det vigtigt at kontakten er på plads, før man kan indgå i noget seksuelt sammen.
Det kan opleves grænseoverskridende for mange at bringe sexlivet ind i terapirummet. Det indbyder til sårbarhed, der kan have dybe rødder som skam, utilstrækkelighed og sårede følelser.
Vi har alle forskellige erfaringer og oplevelser hæftet på vores seksualitet. Der findes ikke en manual for hvordan sex og intimitet kan blomstre i et parforhold, men vi kan tale om det og lytte til hinanden på en ny og dybere måde. Det kan være fristende at opstille regler omkring hvordan vi nu skal have sex, hvem der skal tage initiativet, hvor ofte det mindst skal foregå osv osv. Men min erfaring er, at man godt kan tvinge sig til at have sex, men man kan ikke tvinge sig til at have lyst. Derfor er det vigtigt at fokusere på lyst frem for alt det der ikke er. Min funktion som parterapeut er at facilitere et rum for disse samtaler.
Ingen har nogensinde haft mere sex ved at tale om, hvor meget sex de IKKE har. Det er essentielt, at samtalen også kommer til at handle om, hvad vi gerne vil have.
Erotik er sanselighed. Sanselighed til sig selv og til hinanden. Det er naturligvis også nødvendigt at have øje for de fysiske og psykologiske årsager til, at vi ikke forbinder os med hinanden. Hvor ligger de sårede følelser gemt?
Det er vigtigt at have intentionerne for øje. At pendulere mellem vores ønsker og håb, og de sår vi har fået os gennem livet.