Vores autonome nervesystem er det system, som blandt andet aktiverer vores kamp-flugt-responser. Hvis du udsættes for en forskrækkelse, kan du mærke et gib i kroppen. Det er det autonome nervesystem, der spænder op, og umiddelbart efter forskrækkelsen, hvis der ikke er fare på færde, slapper af igen.

Vores nervesystem udsættes for adskillige små ”forskrækkelser” dagligt. Ofte er de så subtile, at vi slet ikke lægger mærke til den fysiske reaktion. Det kan være en pludselig lyd fra gaden eller en stemme, vi måske synes, vi genkender.

MEN vores tanker kan også reagere på disse impulser. Det er der, hvor du pludselig opdager, at du er i gang med at forestille dig noget slemt. Det kan både være voldsomme tankespind som at du bliver syg eller mister en nærtstående. Men det kan også være forestillingen om, at nogen bliver vrede på dig, og du bliver udstødt af en gruppe. Når der er mange af disse bekymrende tanker, kalder vi det for overtænkning.

Gentagende overtænkning kan faktisk være det, man kalder et traumerespons på en barndom, hvor der har været alt for meget kritik, og hvor du måtte analysere alt blot for at undgå at skælde ud eller for at opretholde freden i et kaotisk hjem.

Lærte du at være hyperopmærksom på at læse andres energi, at forudse alle mulige udfald i en situation? Dit system troede, at det kunne give en vis form for tryghed, men sandheden og ironien er, at overtænkning skaber ekstrem utryghed.

Det sender signaler til dit system om, at du ikke kan stole på dig selv og på det, du oplever. Når man ikke er i kontakt med sig selv og sin intuition, opstår følelsen af ikke at kunne stole på sig selv, ikke at være nok. Det kompenserer du for ved at jage efter succes og anerkendelse på alle mulige måder, både i forhold til relationer og karriere.

Der findes mange strategier for at dæmpe den indre uro:

– Overspisning
– Alkohol
– Stoffer
– Sex
– Shopping
– Overtræning

Og meget andet i alt for store mængder, som i sidste ende skaber endnu mere uro.

Lær dit indre barn, at du er elsket og god nok. Og at det er trygt at slappe af. Accepter, at det, som Peter Plys siger, ”tager den tid, det tager”.

Så kan meget ændre sig.